2018. február 8., csütörtök

Hideg-meleg

SZÍN-ERGIA  CÍMŰ KIÁLLÍTÁS
az iskolai könyvtárban


Napi szinten halljuk  az időjárás jelentésekben,hogy hideg vagy melegfront érkezik hozzánk. Sokan érzények rájuk de ha nem is vagyunk azok, senki se szereti a nagy hőingásokat, amelyekhez alkalmazkodni kell.
Sokkal  finomabb hatásokat idéznek elő bennünk környezetünk,  belső tereink színvilága. A színek  érzékelése tudattalanul befolyásolja vérnyomásunkat, vegetatív működéseinket hangulatunkat és koncentrációnkat. A felfogható színként érzékelt elektromágneses spektrumot két nagy csoportra oszthatjuk a hideg illetve a meleg színek csoportjára. Mindkét tartomány tagjai teszik oly gazdaggá és változatossá világunkat.
Azért,hogy melyik színre mondjuk ki például, hogy hideg, igen sokszor csak a körülötte lévő színek és a megvilágítás felelős. Minden viszonyítás kérdése, mondjuk gyakran, és ez a színek esetében különösen igaz.

Ha megkérdezünk valakit, melyik a kedvenc  színe, változatos válaszokat kapunk.
Nem csak azért – mert ezt sok tényező befolyásolja,így életkorunk, kulturális hátterünk, nemünk, emlékeink de még az aktuális divathullám is – hanem azért is, mert a színek érzékelése sem azonos minden embernél.

Diákjaink mostani kiállításukon azt vizsgálták, mi történik képeikkel ha csak meleg vagy csak hideg színekben jelennek meg. A feladathoz főleg absztrakt képeket használtunk így még szabadabbá téve a színhasználatot. Ügyelni kellett arra is,hogy a kép azonos részein jelenjenek meg a sötétebb ill. a világosabb tónusú színek. Bár, így elválasztva látjuk a hideg- meleg színeket reméljük a tárlat  összhatásaként teljes színélményt adhatunk.


Loblerné Enyedi Zsuzsanna
       szaktanár









1 megjegyzés: